Vår historia

De bästa korsordsförlagen i ett!

Vi älskar kryss och korsord  – och tänker att det gör säkert ni också. Numera är det belagt att korsord har hälsofrämjande egenskaper.

Därför är vi mycket stolta över vårt varumärke Tankesport, som faktiskt innehåller all samlad kunskap och erfarenhet från de som totalt dominerat den svenska korsordsmarknaden – Bonnier och Aller – men även den största och mest anrika korsordsproducenten i Europa, nederländska Keesing.

De första korsorden förekom redan i det gamla Egypten, men till den moderna världen kom de först i engelska barnböcker och -tidningar under senare delen av 1800-talet. Dessa (som var små och lätta) förvandlades sedan till det första moderna korsordet den 21 december 1913 i tidningen New York World och blev då en förströelse för vuxna. De följande åren spreds korsorden till andra amerikanska tidningar och på 1920-talet hade korsordsflugan spridit sig till Europa. 1923 publicerades det första korsordet i engelska Sunday Times. Samma år gick det första svenska korsordet att lösa i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning och kallades då ordfläta.

Bonniers väg till att bli störst på korsord i Sverige började med att förlaget Åhlén & Åkerlund 1957 startade korsordstidningen Krysset, som än idag är Sveriges äldsta korsordstidning och fortfarande en av de populäraste titlarna inom Tankesport. Varumärket Bonnier Korsord föddes tio år senare, 1967, under Lukas Bonniers tid som vd. På den tiden tävlade lösarna om en slant till kaffe, lotter, men även bilar (i alla fall en gång, i titeln Veckans kryss, och vinnaren saknade körkort). Därefter föddes korsordstidningarna i ett huj, bland annat Lycko-kryss, Kors & TvärsKnep & Knåp och Tävla och Vinn. När Keesing köpte Bonnier korsord 2018 hade de störst utgivning i Sverige, avdelningen gav ut ett 20-tal korsordstidningar och levererade även skräddarsydda korsord till bland annat Dagens Nyheter, Året Runt och Bonnier-titlar som Amelia, Tara, Vecko-Revyn, Kamratposten, Teknikens Värld, Allt om Resor med flera.

Krysset från 1957
Krysset från 1957

Aller var tidigt på banan. Redan 1929, i första numret av Hemmets Veckotidning, publicerade man ett korsord. Även tidningar som Året Runt och Allas fick kryssen som en bärande del (dessa två levererar Keesing fortfarande åt Aller Media) och sedan dess har kryss och korsord varit en viktig del av veckotidningarnas popularitet. Under 80-talet gick tidningarna från att publicera några få korsord varje vecka till att få en ordentlig bilaga, fullmatad med kryss. Med starka kryssnamn som A-korsordet (det första publicerades i Allers nr 34/1970, A:et står för ”allmänbildning”) och inte minst SM i Korsord, som Hemmets Veckotidning arrangerade varje år mellan 1987 och 2017, satsade företaget starkt på korsord. 1994 startade man sin första renodlade krysstidning – Bra Korsord. 1997 startades sedan Mästarkryss och i tät följd Lätta Kryss, Nybörjarkryss, Lätt & Lagom, Sudoku för Alla och Maxikryss. 2017 startades den första renodlade krysstidningen med veckoutgivning: Veckokryss.

Från och med 2019 tillhör dessa anrika korsordsverksamheter varumärket Tankesport. De svenska korsordstidningarna har fått en gemensam ägare som brinner för sin kärnverksamhet: Att göra de bästa korsordstidningarna för alla typer av lösare. Mer fokus och driv i ägarledet, med andra ord.

Var kommer då namnet ifrån? Det nederländska tidningsförlaget Keesing Media Group B.V grundades 1911 av den Amsterdam-baserade journalisten Isaäc Keesing. 1930 gav han ut de första korsordstidningarna på den nederländska tidningsmarknaden under varumärket Denksport (svenska: Tankesport). 1955 blev korsorderiet internationellt, när dotterförlaget Keesing France grundades. I dagsläget har Keesing den största delen av sin verksamhet förlagd till Nederländerna, BelgienFrankrike och Danmark.  Bonnier korsord köptes 2018, Aller 2019 och även i Storbritannien, Finland och Norge gör Keesing förvärv. Precis som Bonnier och Aller verkar de också som underleverantörer av korsordsmaterial till andra. Keesing producerar även roliga och kluriga kryssappar för smartmobiler och surfplattor.

Och nu kikar våra nederländska ägare nyfiket på vad vi hållit på med här hemma sen 1950-talet. Vi svenskar är nämligen unika i Europa eftersom vi gör bildkryss och korsord med bilder i! I andra länder gör man inte så, utan inslagen består endast av nycklar och rutor. Nu funderar man på att införa ”swedish puzzles” nere på kontinenten. Så var inte oroliga, Tankesport har både kunskapen att högt värdera vår svenska korsordstradition och muskelkraften (pengarna) att förbättra och finslipa den.

Så stanna kvar. Vi har mycket att se fram emot.

Isaac Keesing, grundare